9/6/08

Ο σεισμός και η σεισμολαγνεία

Το Φλεβάρη, όταν έκανε το 6,5άρι στη Μεθώνη, ήμουν στην Πύλο 28 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο.
Χτες, που έκανε το 6,5άρι στην Ανδραβίδα, ήμουν στη Σκαφιδιά 28 χιλιόμετρα από το επίκεντρο.
Έχω αρχίσει να το σκέφτομαι σοβαρά …. κάτι δεν πάει καλά με μένα και τους σεισμούς. Για να μην κάνετε εσφαλμένους συσχετισμούς, όχι δεν πέρασα καθόλου από την Κίνα… το φόρτε μου είναι το 6,5 :-)

Πέρα από πλάκα αυτό το χτεσινό ήταν « α τ ε λ ε ί ω τ ο », δεν έλεγε να σταματήσει με τίποτα. Όποιος έκανε την προσευχή του όταν άρχισε ο σεισμός πρόλαβε να πει και το ΑΜΗΝ και ακόμα κούναγε.

Ευτυχώς ΔΕΝ ήμουν μέσα σε κτήριο, καθόμουν με παραλία κι έπινα μια μπύρα όταν άρχισε το κούνημα και μετά το πρώτο σοκ ένιωθα τη γη να κλωτσάει κάτω από τα πόδια μου …. χωρίς σταματημό ….

Ανησύχησα για αγαπημένα πρόσωπα που μένουν στο Πύργο της Ηλείας και στην Πάτρα και ως συνήθως τα δίκτυα κατειλημμένα γιατί όλοι έπαιρναν τηλέφωνο. Κόλλησα σε μια τηλεόραση για να μάθω που ήταν και τι ένταση είχε….. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ότι πέρασε μισή ώρα για να πει το κρατικό κανάλι ισχύ και επίκεντρο. Μου βγήκε η ψυχή να επικοινωνήσω με τους δικούς μου και να δω ότι όλοι ήταν καλά.

Τα τελευταία νέα είναι ότι οι σεισμολόγοι - εκτός από το να τσακώνονται στα κανάλια για το αν είχε προβλεφθεί ή όχι το φαινόμενο - είναι σχεδόν σίγουροι ότι αυτό ήταν το κύριο φαινόμενο και ΔΕΝ περιμένουν μεγαλύτερο σεισμό.
Λόγω του μικρού εστιακού βάθους (10 χιλ) περιμένουν έντονο μετασεισμό (από 5,8 μέχρι 6,1) και συμβουλεύουν όσων τα σπίτι έχουν πάθει ζημιές να αποφύγουν τις πρώτες μέρες να μείνουν μέσα.
Όταν λέμε ζημιές δεν πιάνονται τα γυαλικά της γιαγιάς που έπεσαν αλλά ζημιές στο σκελετό του κτηρίου κάτι που το πιστοποιεί μηχανικός και όχι ο μπατζανάκης της ξαδέλφης της θείας Μαρίκας που έχει κάνει Αμερική και ξέρει από τέτοια.

Αυτά περί του σεισμού …. η σεισμολαγνεία προβλέπεται να συνεχιστεί για κάποιες μέρες στα τηλε-παράθυρα. Υπομονή και κουράγιο σε όλους μας και ειδικότερα σε όσους έχουν θύματα και ζημιές από το σεισμό …

buzz it!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προς Θεσσαλονίκη, μην ανέβεις καθόλου. Άστα χάλια μαύρα είμαστε. Δεν αξίζει τον κόπο σου λέω!!!!
Γίνεται τώρα και το μετρό, έχουμε μόλυνση περιβάλλοντος μεγάλη, ο Θερμαϊκός είναι βρώμικος, ο Λευκός Πύργος μαύρος. Άστα σου λέω... Κάτσε εκεί που κάθεσαι!!!

Ανώνυμος είπε...

Αφού είσαι καλά χαίρομαι. Να την κάνουμε για Βραζιλία μεριά μήπως;

GrBase είπε...

@zanzibar
Να σαι καλά, μ' έκανες και γέλασα. Άσε που μετα της δηλώσεις του Λάγιου για σεισμό στη Κεφαλονιά δεν τολμάω να πάω πουθενά στο Ιόνιο ... :-)

@hackaday
Η Βραζιλία έχει σεισμούς χωρίς τη δική μου ...διακριτική .. βοήθεια.