10/6/08

Σεισμολαγνείας το ανάγνωσμα

Στην Ελλάδα όποιος «προβλέψει» ότι στον επόμενο μήνα θα κάνει σεισμό στην Πελοπόννησο έχει πάρα πολλές πιθανότητες να είναι σωστός.

Όσον αφορά τις προβλέψεις, φρονώ ότι πρέπει να ενημερωθεί η πολιτεία η οποία πρέπει να λάβει μέτρα, αν και στη χώρα μας πρέπει η πολιτεία να είναι σε συνεχή επιφυλακή ανεξαρτήτως προβλέψεων. Εμένα σαν πολίτη δεν μου λέει τίποτα να μάθω από τα κανάλια ή και από τους ίδιους τους επιστήμονες ότι είναι πιθανόν ένα σεισμός των 7 ρίχτερ να χτυπήσει την Κεφαλλονιά τους επόμενους 3 μήνες.
Αν το ξέρω δηλαδή τι θα κάνω; Θα κοιμάμαι για 3 μήνες έξω από το σπίτι; Δεν θα πάω για δουλειά 3 μήνες; Θα μετακομίσω στην Κρήτη;

Έχω βαρεθεί αυτή την σεισμολαγνεία από κανάλια αλλά και από την πολιτεία την ίδια. Ο μόνος που κάνει σωστά την δουλειά του είναι ο Εγκέλαδος εδώ κι εκατομμύρια χρόνια.

Υποχρέωση της πολιτείας είναι:
  • να ελέγχει όλα τα δημόσια κτήρια και να ξέρει αν είναι ασφαλή σύμφωνα με τον αντισεισμικό κανονισμό και να ενημερώνει τους πολίτες ώστε να νιώθουν ασφαλείς.
  • να είναι σε ετοιμότητα να βοηθήσει άμεσα περιοχές που έχουν πληγεί από κάποιο σεισμό.
  • να επουλώνει τις πληγές γρήγορα και υπεύθυνα και να μην προσπαθεί να την σκαπουλάρει με 3χίλιαρα και παπαρολογίες. Δεν είναι δυνατόν να χάνει κάποιος το βιός του και η πολιτεία να του δίνει 3 χιλιάρικα να πάρει ... ασπιρίνες.
Υποχρέωση του πολίτη είναι:
  • να ξέρει που μένει τελικά και αν το σπίτι του έχει τραυματιστεί από κάποιο σεισμό να το επιδιορθώνει σύμφωνα με τις οδηγίες των μηχανικών και να μην κρύβει τις πληγές με σοβά γιατί σίγουρα θα έρθει και επόμενος σεισμός.
  • να έχει όλα τα βαριά αντικείμενα στο σπίτι του ασφαλισμένα για να μην τον πλακώσουν την ώρα του σεισμού.
  • να έχει μελετήσει από πριν, ψύχραιμα και ήρεμα, που είναι ασφαλές να πάει την ώρα του σεισμού και να μην υπάρχουν βαριά έπιπλα δίπλα σε πόρτες που μπορεί να του κόψουν αυτή τη διαδρομή.
  • να 'εχει ένα φακό δίπλα στο κρεβάτι του που θα τον βοηθήσει πολύ να μην τρέχει μέσα στα σκοτάδια από μια πιθανή διακοπή ρεύματος λόγω του σεισμού, καθώς και μια σφυρίχτρα, αν σε περίπτωση κατάρρευσης παγιδευτεί κάπου να μπορεί να δηλώσει την παρουσία του στα συνεργία διάσωσης.
  • να ξέρει όλα τα ΠΡΕΠΕΙ και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ την ώρα του σεισμού και να πράξει ανάλογα.
  • και προπάντων να μην πανικοβάλλεται και τρέχει αλλόφρων …… πολλές φορές οι τραυματισμοί σ’ ένα σεισμό οφείλονται στις πανικόβλητες και αλλοπρόσαλλες αντιδράσεις των θυμάτων.
Υποχρέωση των ΜΜΕ είναι:
  • σωστή και έγκυρη ενημέρωση στους πολίτες και όχι αυτό που έγινε με κρατικό κανάλι και μ’ έβγαλε έξω από τα ρούχα μου να μιλάει με πολίτες σε διάφορες πόλεις του στυλ …
    «μιλάμε με ανταποκριτή μας από την Τρίπολη, τι γίνεται εκεί αυτή τη στιγμή Μητσάρα; … ο κόσμος έχει μαζευτεί στις πλατείες …σοβάδες στους δρόμους … μια γριά έπεσε από τη σκάλα, τα σκυλιά ουρλιάζανε όλη νύχτα και διάφορα άλλα ευτράπελα»
    Μετά από μισή ώρα ανακοίνωσαν επίκεντρο και ισχύ του σεισμού.
  • να αποφεύγουν αυτό τον πόλεμο περί προβλέψεων γιατί δεν βοηθάει σε τίποτα. Τρομάζουν τον κόσμο και μόνο. Μαζεύονται σε όλα τα κανάλια 10 σεισμολόγοι που για τους δικούς τους λόγους αρχίζουν τις κόντρες. Ο κόσμος ακούει φωνές κι αντάρες και βγάζει λάθος συμπεράσματα και αρχίζει ο πανικός … φτάνει πια…..

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι ο σεισμός στην Ελλάδα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την εκδήλωση του φαινόμενου ανά πάσα στιγμή.

Αν καταφέρουν οι επιστήμονες στο μέλλον να προβλέπουν τους σεισμούς με ακρίβεια τότε θα έχουμε ένα ακόμα όπλο προστασίας … μέχρι τότε το μονο που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε λάβει τα μέτρα μας …

buzz it!

3 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Μας εχουν τρελανει στην παπαρολογια...

tzonakos είπε...

Σωστός. Το ξέρουμε οτι θα κάνει σεισμό άρα πρέπει να μαστε έτοιμοι να προλάβουμε το χειρότερο.
Να διασφαλίσουμε ενα κάποιο επίπεδο ασφάλειας.
Τωρα για τα ΜΜΕ που ειπες εχεις δίκιο, αυτο λεω κι εγω στο θέμα μου σοτ μπλογκ μου, να μην τα περιμένουν ολα απο την τιβι αυτη που εχουμε !
Και πριν γίνει ο σεισμός να απαιτήσουμε απο την Πολιτεία να λάβει τα μετρα που πρέπει και να εκπαιδεύσει σωστά τους πολίτες, αντι να μοιράζει τριχίλιαρα μόλις γίνει το κακό και μετα τι ;
Είδαμε και τις φωτιές, απ οσο μαθαίνω δεν εχεουν γίνει ουτε παντού ουτε ολόκληρα αντιπλημμυρικά έργα ουτε δενδροφύτευση !

GrBase είπε...

@tzonakos
Την άποψή μου για την πολιτεία και τους σεισμούς την έγραψα στο δικό σου blog, στο post BAN-Πιέσεις, όπως και να το κάνουμε έχεις περισσότερους αναγνώστες και σχολιαστές :-)
Όσον αφορά τους πυρόπληκτους και απ' όσο ξέρω ... ούτε έχουν αποζημιωθεί, ούτε τα αντιπλημμυρικά έχουν ολοκληρωθεί, ούτε αναδάσωση έχει γίνει, ούτε μέτρα πυροπροστασίας για καινούριες φωτιές φέτος το καλοκαίρι έχουν παρθεί... τόσο καλα ...