23/2/08

Περί πυροπλήκτων.....

Τον Αύγουστο που μας πέρασε ζήσαμε μια από τις χειρότερες καταστροφές λόγω των πυρκαγιών που κατάκαψαν τη μισή Ελλάδα.
Μεγάλο φορτίο της ευθύνης φέρει και ο κρατικός μηχανισμός που φάνηκε πολύ λίγος για να βοηθήσει αφήνοντας ακόμα και την αρχαία Ολυμπία στην τύχη της.

Ο κρατικός μηχανισμός αποφάσισε να δώσει ένα βοήθημα της τάξης των 3 χιλιάδων ευρώ άμεσα στους πυρόπληκτους και συμπληρωματικά άλλες 10 χιλιάδες σε όσους καταστράφηκαν οι οικοσκευές τους. Και το έκανε με τέτοιο τρόπο που μαζεύτηκαν απ’ όλη την Ελλάδα επιτήδειοι και εισέπραξαν τα χρήματα αυτά εις βάρος των πραγματικά πληγέντων.

Μετά την καταστροφή ένας φάρος ελπίδας ήταν ιδιωτική πρωτοβουλία για την συγκέντρωση χρημάτων για τους πυρόπληκτους. Μαζεύτηκαν 152 εκατομμύρια ευρώ και ήμασταν όλοι συγκινημένοι από την άμεση αντίδραση των απανταχού Ελλήνων.

Ο κρατικός μηχανισμός έχει αυτά τα χρήματα, μετά από 6,5 μήνες κατατεθειμένα στο Ειδικό Ταμείο Αποκατάστασης και δεν τα έχει διαθέσει στους πυρόπληκτους. Δηλαδή οι πυρόπληκτοι βγάλανε το χειμώνα αφημένοι εκεί που ήταν και πριν τις φωτιές… στην τύχη τους.

Διαβάζω σε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (22-02-2008) ότι ο κρατικός μηχανισμός αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα.
Τα 100 εκατομμύρια θα διατεθούν για την αποκατάσταση των σπιτιών και τα 52 για έργα υποδομής.
Επίσης θα επιτρέψουν σε μεγάλους χορηγούς να διαφημίσουν την συνεισφορά τους με πινακίδες οι άλλες ανακοινώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 90 εκατομμύρια ευρώ για τους πυρόπληκτους τα οποία όμως ο κρατικός μηχανισμός θα τα διαθέσει στο Υπουργείο Οικονομικών έναντι των πρώτων 3 + 10 χιλιάδων. Δανικά τα είχε δώσει τότε.

Ο κρατικός μηχανισμός στελεχώνεται από κρατικούς υπαλλήλους. Υπαλλήλους που τους πληρώνουμε όλοι μας. Τα θύματα της καταστροφής μέχρι τη στιγμή που τους βγήκε η ψυχή πλήρωναν τους υπαλλήλους του κρατικού μηχανισμού.

Ας δούμε τη σχέση κρατικού μηχανισμού και πυροπλήκτων.
  • Ο κρατικός μηχανισμός λοιπόν, τους είχε γραμμένους γιατί δεν έλαβε μέτρα ώστε να μην καούν αυτοί και το βιός τους.
  • Όσο καιγόντουσαν ( μια βδομάδα δεν είναι και λίγο) δεν μπόρεσε να τους προστατέψει γιατί ο στρατηγός άνεμος είχε άλλη άποψη.
  • Αφού κάηκαν και κλήθηκε να τους βοηθήσει, βρήκε τρόπο να ψηφοθηρήσει και αντί για χρήματα στους πληγέντες αγόραζε ψήφους έναντι 3 χιλιάδων ευρώ.
  • Βρήκε τρόπο να διαφημίζονται πιο φτηνά οι μεγάλοι χορηγοί, γιατί σίγουρα θα τους έρθουν πιο φτηνά οι μόνιμες ταμπέλες σε όλη σχεδόν την Ελλάδα που θα καμαρώνουν ότι βοήθησαν από την διαφήμιση στα ΜΜΕ.
  • Και τέλος βρήκε και τρόπο να πάρει πίσω τα χρήματα που έδινε προεκλογικά.

κ. Κρατικέ Μηχανισμέ, αντέχεις άραγε να απολογηθείς στη γιαγιά της φωτογραφίας;


κ. Κρατικέ Μηχανισμέ, που ήσουνα τότε που σηκώναμε τα χέρια απελπισμένα;

κ. Κρατικέ Μηχανισμέ, για την αναδάσωση θα τα πούμε άλλη φορά .......

buzz it!

1 σχόλιο:

taskos είπε...

Φίλε GrBase θα πρέπει να ξέρεις οτι οι κρατικοί μηχανισμοί δεν απολογούνται ποτέ σε γιαγιαδές και δεν βρίσκονται ποτέ κοντά στους πολίτες όταν αυτοί σηκώνουν τα χέρια για διαμαρτυρία.

Ο κρατικός μας μηχανισμός όμως, κια ας τον βρίζουμε, έκανε το μεγάλο κόλπο εκμεταλεύτηκε την μεγάλη αυτή καταστροφή και
1) έκανε χορηγό την ΕΕ ώστε με τα λεφτά της να αγοράσει τις ψήφους των πυρόπληκτων στις εκλογές.
2) έδωσε βήμα διαφήμισης στα αφεντικά του, βλέπε μεγάλους χορηγούς πυρόπληκτων περιοχών.
3) έχει το χρήμα που πήρε απο τις δωρεές στις τράπεζες και καρπώνεται τους τόκους με προοπτική όσο ο καιρός περνάει να το καταχραστεί.

Τι άλλο θέλουμε λοιπόν απο έναν κρατικό μηχανισμό ... να τον χαιρόμαστε!