27/2/08

Σεισμός και πανικός .......

Είχα αποφασίσει να μην ασχοληθώ με τους σεισμούς και την τρομολαγνεία που μας προέκυψε τον τελευταίο καιρό λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας.
Το κακό όμως παράγινε και αποφάσισα να διατυπώσω τους λόγους για τους οποίους είπα να μην ασχοληθώ.

Ζούμε με μια χώρα που έχει πολλούς σεισμούς και όλοι μας έχουμε βιώσει έντονα σεισμικά φαινόμενα. Είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας.
Σεισμοί θα γίνονται συνεχώς. Ας το πάρουμε απόφαση.
Ακόμα ή επιστήμη δεν έχει καταφέρει να μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το επόμενο σοβαρό χτύπημα του εγκέλαδου. Προσπάθειες για την πρόβλεψη των σεισμών γίνονται αλλά ακόμα ή επιστήμη δεν έχει καταφέρει να είναι σε θέση να μας προστατέψει προβλέποντας.

Το να πανικοβαλλόμαστε κάθε φορά που κυκλοφορούν φήμες για μεγάλο σεισμό σε συγκεκριμένη περιοχή ίσως να είναι χειρότερο από τον ίδιο το σεισμό. Αυτά που κατά την ταπεινή μου γνώμη πρέπει να κάνουμε είναι:

  1. Να το πάρουμε απόφαση ότι ζούμε σε μια χώρα που είναι σε θέση να δώσει καταστροφικούς σεισμούς κατά περιοχές.
  2. Να ενημερωθούμε για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού γιατί ακόμα και σήμερα ακούω κόσμο να λέει ότι σε περίπτωση σεισμού να πάμε κάτω από κασώματα ή να χωθούμε κάτω από κρεβάτια και τραπέζια. Όποιος πράξει τα παραπάνω σε περίπτωση μεγάλου σεισμού είναι τελειωμένος.
  3. Να μελετήσουμε το χώρο που ζούμε και να μην έχουμε βαριά πράγματα ψηλά και πρόχειρα στηριγμένα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στις σύγχρονες οικοδομές περισσότερο κινδυνεύουμε να μας έρθει στο κεφάλι η τηλεόραση που έχουμε βάλει πάνω από το κεφάλι μας παρά να πέσει το ταβάνι στο κεφάλι μας.
  4. Να φιλτράρουμε τις πληροφορίες για επικείμενους σεισμούς και να κατανοήσουμε ότι ο πανικός είναι πιο επικίνδυνος από τον ίδιο τον σεισμό.
  5. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) για να δουλεύει σωστά οφείλει να σχεδιάζει από καιρό σε καιρό ασκήσεις για να εκπαιδεύονται οι πολίτες και να ξέρουν τα «πρέπει» και «δεν πρέπει» και όχι να πανικοβαλλόμαστε όταν βλέπουμε τέτοιες κινήσεις.
Ας είμαστε λοιπόν σοβαροί, ενήμεροι, προετοιμασμένοι και ψύχραιμοι.

Κανείς δεν είναι σε θέση να μας υποσχεθεί ότι ΔΕΝ θα γίνει μεγάλος σεισμός όπως και κανείς δεν είναι σε θέση να μας πει ότι την τάδε μέρα και ώρα θα γίνει σεισμός τόσων ρίχτερ στην τάδε περιοχή.
ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΘΑ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ.

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια: